Posts

Showing posts from July, 2012

Bersukaria di Sunway Lagoon

Image
Bersukaria di Sunway Lagoon

IT&NT telah menaja semua staff IT&NT Central & Putrajaya termasuk staff GEMS untuk bersukaria di Sunway Lagoon.
Kami pun apa lagi ambil kesempatan untuk mandi manda disana.

Ada cabutan bertuan dan sebagainya. Lihatlah gambar-gambar kami berseronok disana. Saya gembira sebab dapat bergambar dengan Dato' CEO Dato' Sri Zam.








































Image
Resepi Buttered Prawn.

Dah lama tak masuk resepi kat dlm blog, ini pun pinjam dari Chef Kamarul yang dia juga belajar dari Chinese Chef ... Terima kasih Chef....

Butter Prawn (original recipe)


Udang besar 8 ekor
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng


Langkah 1 (floss kuning telur)
Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
Masukkan telurn kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
Angkat dan tapis

Langkah 2panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis

Langkah 3Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
masukkan cili padi dan daun kari
perasakan dengan garam dan gula 
tuangkan susu cair
goreng sehingga semua rata dan kering
A…
Image
Selamat Berpuasa, 1 Ramadhan 1433 bersamaan 21 July 2012. Semoga puasa pada tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang lepas.

Harapan ku agar dapat melaksanakan amalan puasa yang terbaik dan diterima Allah swt. Semoga aku lebih banyak bersabar, berhenti bergossip, buang segala perasaan buruk sangka sesama insan dan jadilah insan yang sentiasa bersyukur dengan segala pemberian dari Allah.

Semoga Allah beri kesihatan yang baik agar dapat aku beribadah kepada Nya. Nak pergi masjid setiap malam, kalau tak ada keuzuran le...Berazam nak kurangkan makan kuantiti makanan semasa berbuka... InsyaAllah. Tak pernak aku dapat tutunkan berat badan masa berpuasa, harap rtahun ini berjaya lah kot.... Tapi jangan lepas Raya, wow!!! naik macam belon.... ini yang takut sebab orang Malaysia ini semua pemurah... rajin buat Open House!!!!

Apa pun Selamat Berpuasa. Menu bebuka hari ini adalah Bread Butter Puding, Ikan merah sweet sour dan Butter Prawn...




Butter Prawn untuk berbuka.

Bread butter puding peman…

Floria di Putrajaya

Image
Sekian lama tak update blog. Sibuk bebenar... entah la bila aku nak kerja back to normal macam dulu. Sibuk memanjang kat service management ni.

Minggu ini adalah hujung minggu yang tersangat sibuk, hari sabtu kami ke Sunway Lagoon. Hari ahad pula kami berkunjung ke Putrajaya, melawat Floria.

Lihatlah kecantikan bunga-bunga segar yang dihias indah.




Muka dah berkedut, panas dan keletihan....