Deepavali.... Rest day for me

Horray..... cuti... hari Deepavali. We are in holiday mood. Nothing much to do at home....oh my garden I have been ignoring my garden for some time.... pokok-pokok bunga semua dah keding-keding dan juga kering. Kurang baja dan kurang air, maklumlah dah lama tak hujan di KL ni.


Pokok yang senang jaga adalah pokok keladi, aku biarkan dia sendiri bukan main segar..... panjang berjela...suka hati engkau lah pokok.... asalkan tak maji dah le...

Pokok janggut pulak susah sangat nak rimbun... nak bubuh baja pun susah hanya harapkan siram air aje...


Pokok bunga keladi putih ni pulak, agaknya dah berbelas tahun umurnya... tak mati tapi tak membesar sangat.... agaknya dia spesis petit kot...



Lihatlah pokok periuk kera atau little pitcher ni, dah panjang berjela, tak sempat nak trim atau nak ikat dia.... tuan dia rajin sangat la ni... inilah jadi nya....



Today is my gardening day in the morning and sewing day in the afternoon. My hubby is not around, he has gone for outstation to Kuching, Sarawak...some occasion that need him to be there....sungguh meletihkan, asyik outstation saja....

Lihatlah pokok cili aku yang kurus keding tapi banyak buah.....


Pokok kailan yang dah kurus tinggi dan dah berbunga, sebab tak ambil daunnya... daun nya asyik beli kat pasar....

Anak pokok cili yang mula membesar. Entah bila nak pindah ke pasu lain.... Hoi .... tuan nya rajin-rajin lah sikit.... nantilah tunngu anak pokok cili besar sikit...


Sebelah petang pulak, tengoklah apa yang aku hasilkan.... hasil kerja tangan untuk dapur ku...

Dah lama aku tak menjahit untuk kitchen... asyik-asyik jahit zip atau beg rosak, adakala nya aku jahit kain angkat periuk... Hari ni aku nak cari kain perca buat kitchen towel.

Cari punya cari yang ada hanya perca kain batik. Batik pun batik la... asal jangan menurun sudah..
Aku suka jahit sendiri kitchen towel ni sebab kalau jahit sendiri, dapat yang lebih tebal dan own design... Asal jadi sudah le... bukan nak masuk bertanding.......

Kitchen towel with batik design. Aku dapat jahit 2 helai... ok lah dapat lah bertahan setahun..... next year buat design lain pulak....

Kitchen towel sendiri bikin punya... tuala nya kebanyakkan nya dapat free bila husband ku attend apa-apa acara sukan... Hanya bermodalkan benang dan butang dah jadi kitchen towel... tak payah beli....





Comments

Popular posts from this blog

Melancong ke Seoul Korea - Musim Luruh 1/11/2014 hingga 9/11/2014

Melancong ke Ho Chi Minh City bersama keluarga.

Bercuti di Krabi, Thailand.