Posts

Showing posts from October, 2010

Makan Malam - Steamboat istimewa.

Image
Malam ini kami dah jemu makan nasi, kami bertukar untuk makan something ringan tapi kenyang dan enjoy the food. We suggested .... to have steamboat. Children are quite happy with my suggestion. Our raw materials are from from Kuantan.Bahan-bahan mentah kami adalah dari seorang kawan. Dia baru saja membuka kilang untuk memproses bahan-bahan makanan seperti fish ball, wan tan, fish cakes dan lain-lain lagi. Enak sekali, termasuk disediakan sosnya sekali..... yang penting ianya halal sebab diproses oleh orang islam. Sedapppp......





Kali ini aku tak gunakan rice cooker, tapi hanya letak single stove atas meja dan kami letakkan periuk. Hebat sekali ..... tak ada steamboat cookers pun masih boleh enjoy steamboat kat rumah......


Malam ini kami sekeluarga makan bersama sebab Yusof pulang bercuti kat rumah......


Hadiah Hari Jadi Ahmad untuk kawan-kawan.

Image
Tahun ini tak ada celebration untuk jemput kawan-kawan Ahmad ke rumah sebab semua orang busy. bapak kena pergi Seminar, kakak nya pulak sibuk untuk preparation SPM dan abangnya ada di asrama penuh.

Jadi aku telah bake cup cakes untuk dihadiahkan kepada kawan-kawan dan guru-guru.

Aku dan anak-anakku telah sediakan untuk kelas 4 Cekap dan juga 4 Aqhwan. Sekolah kebangsaan dan juga sekolah agama. Dengan small contribution ini agar kawan-kawan nya juga dapat meraikan birthday Ahmad.

Semoga kawan-kawan Ahmad suka makan cupcakes tu.....

Mama & semua ahli keluarga sayang pada Ahmad.... harap rajin-rajinlah belajar dan dengar nasihat guru-guru dan juga orang yang lebih tua dari Ahmad. Jaga tingkah laku dan hormat pada semua orang. Buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali......

Inilah dia cupcakes untuk kawan-kawan.

Cupcakes dengan gambar kartun garfield.


Freestyle cupcakes with butter icing.

Birthday boy - Ahmad Ibrahim!! 16/10/2010

Image
Happy Birthday to youuu!... Happy Birthday to youuu... Happy Birthday to Wan Ahmad, Happy Birthday to youuu... Ahmad turn 10 years old.... he is no longer a small boy... my youngest is now 10 year old. Dah tak ada baby dah....anak-anak semuanya dah membesar, syukur pada Allah.

Hari ni kami tak celebrate besar-besaran, tak jemput kawan-kawan Ahmad, hanya kami sekeluarga sahaja, itupun Yusof tak ada... kurang meriah le.. bapaknya pulak kena attend Seminar, petang baru boleh makan-makan.

Aku telah bake chocolate cake untuk Ahmad.

Inilah cake sebelum dan selepas di decorate.







Tonite, we are having simple dinner with chicken chop, wedges and coleslaw. Simple dish but I have prepare it by myself, from a big bird to boneless and into thin slices.

I have to practice to do boneless the chicken frequently. I have forgotten the technique on how to boneless the chicken. But at last, I managed to do it... Chayokkk....jangan berputus asa. Nasib baik tak hancur ayam tu aku kerjakan.

Inilah hasilnya ayam ya…

Kerepek pisang tanduk

Image
Sekarang ni dah habis bulan syawal, tapi rumah terbuka masih diteruskan. Itulah budaya orang Malaysia.

Balance kerepek raya masih ada sikit lagi. Tapi hari ni aku dapat ole-ole dari Johor. Suami ku singgah rumah mak saudaraku di Johor, dia kirim pisang tanduk, bestnya pisang tanduk yang ditaman di kebun sendiri. Fresh from garden, tak payah beli dan ianya ditanam dengan baja organik... sihat je kalau selalu makan bahan mentah dari kebun sendiri.

Apa lagi aku pun berusaha lah buat kerepek, sebab anak-anak dan suami lebih gemar makan kerepek dari makan pisang goreng.

Mak Cik inilah hasil dari pisang tanduk yang mak cik kirim. Terima kasih banyakkkkkk..... lain kali kalau kami pergi Johor lagi nak minta anak pokok pisang tanduk pulak, boleh cuba tanam, samada menjadi macam Pak Cik tanam atau tidak. Tak tau lagilah, berangan nak tanam tu ada le...

Ini dia kerepek pisang tanduk dari Taman Sri Skudai, Johor. Abang, Aji, Iwan & Didi jangan jealous tau....sorry lah tak dapat nak kirim, tengo…

Minggu PMR

Minggu ini adalah minggu penentuan untuk anak-anak Tingkatan 3. Peperiksaan PMR dah bermula.... 5/10/2010.

Semoga berjaya... jangan panik

Anak saudara ku, Zulaikha ambil exam...

Selamat Berjaya .....