Berehat di Colmar Tropicale


Minggu ini adalah minggu yang paling sibuk, routine dirumah seperti biasa, hantar anak-anak pergi sekolah dan hantar pergi tuition petang atau malam. Kalau suami tak out station tak perlulah aku hantar anak pergi sekolah waktu pagi, suami ku yang akan hantar dalam perjalanan ke office.
Kebelakangan ini suami ku sibuk sangat, kononnya sebab dah nak puasa. Nak selesaikan tugas-tugas out station sebelum Ramadhan. Hujung minggu pun kena out station. Minggu ini dia kena pergi ke Bukit Tinggi, Colmar Tropicale, Berjaya Hills.

Apa lagi anak-anak ku semuanya nak ikut. Sampaikan Aishah yang retak tulang bahu pun nak ikut sama. Jadi semua ikut pergi... cuma Yusof saja yang tak ada...
Padahal banyak kerja nak buat kat rumah. Barang-barang basah kat dapur pun dah kehabisan.

The Colmar Tropicale - Berjaya Hills.... here we come!

Colmar Tropicale - Berjaya Hills is a unique resort that sits 2,700 feet above sea-level on highlands. Yang pertama dan hanya satu sahaja yang seumpama dibina di Malaysia, Colmar Tropicale ini di ilhamkan dari Colmar Village in Alsace, France dibina pada kurun ke 16. Masih menerapkan keaslian dan atmosphere dari Eropah.
Untuk merasi pengalaman seperti berada di negara Perancis.... OK jugalah pada kami yang belum pernah sampai kat France.

Dengan keindahan architecture dan juga landmarks yang dibina membawa kenangan dan photo shoot yang menarik sekali.

Kepada mereka yang suka mengambil gambar, Colmar Tropicale adalah tempat yang sungguh cantik untuk mengabdikan kenangan dengan castle drawbridge pada terdapat pada entrance nya.







There are swans paddling lazily around the pond. Dekat tangga menuju ke pond, dapat dilihat pokok anggur dengan buahnya sekali, juga boleh relax dekat square fountain juga ada gaze juga cuckoo clock tower (designed after the Riquewihr Tower in France) atau boleh panjat tower untuk menlihat panoramic sight of the entire resort.





h
Samada becuti bersama keluarga atau kawan-kawan, tempat ini agak menarik. Ada masa-masa dan ketika terdapat pertunjukkan percuma untuk para pengunjung. Semasa kami berada di sana ada pertunjukkan akrobatik dari negara China.

Comments

Popular posts from this blog

Melancong ke Seoul Korea - Musim Luruh 1/11/2014 hingga 9/11/2014

Melancong ke Ho Chi Minh City bersama keluarga.

Bercuti di Krabi, Thailand.