Birthday cake untuk Wan Aishah & Wan Mariyam


Pada 17/2/2010 adalah birthday Wan Aishah & Wan Mariyam.
My dearest twin daughters....
Dah jemu buat cup cake... .. kini saya buat untuk mereka
Blueberry Cheese Cake... resepi dari Alex Goh....
Harap kawan-kawan boleh cuba.... resepi ni sedap dan taklah terlalu rasa cheesenya....

Blueberry Cheese Cake
Bahan-bahan:

1. Sediakan kek span vanilla bulat nipis berukuran 10 inci.

Resepi Kek Span.
Bahan A
250 gm adunan tepung span
4 biji telur
Bahan B
50 ml air
Bahan C
80 gm mentega cair

Cara:
1. Tuang (A) dlm mangkuk pengadun.
2. Pukul (A) hingga pekat.
3. Campur (B) dan pukul adunan
4. Pukul adunan sehingga gebu dan lembut
5. Tambah (C) dan adun hingga sebati. Tuang ke dalam acuan bulan 10"
6. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 30 minit.


Bahan-bahan:
Bahan A
500 gm krim keju
110 gm gula
Bahan B
40 gm Tepung
Bahan C
3 biji kuning telur
1 biji telur
Bahan D
400 ml Tairu (sour cream)
Bahan E
3 biji putih telur
75 gm gula
Bahan F
30 gm tepung jagung
Bahan G
350 gm inti blueberry (filling)

Cara-cara:
1. Puter (A) sehingga lembut. Tambah kedalam (B) dan adun hingga sebati.
2. Campur (C)dan puter hingga lembut dan tidak berbimtil-bintil.
3. Campur (D) dan adun hingga rata
4. Pukul (E) sehingga pekat. Tambah (F) dan adunkan. Tambahkan ke atas adunan keju dan gaul sehingga sebati.
5. Sapukan minyak dan alaskan dengan kertas minyak pada tin kek bulat berukuran 10". Letakkan lapisan nipis kek span vanilla di bahagian dasar.
6. Tuangkan adunan keju. Campurkan inti pai bluebery ke atas dan tuang baki adunan keju keatasnya.
7. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius seselama 90 minit.
8. Biarkan ia sejuk. Simpan dalam peti sejuk untuk semalaman.
9.Keluarkan kek daripada acuan. Hiasi ini blueberry keats dan ratakan. Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba....

Comments

Popular posts from this blog

Melancong ke Seoul Korea - Musim Luruh 1/11/2014 hingga 9/11/2014

Melancong ke Ho Chi Minh City bersama keluarga.

Bercuti di Krabi, Thailand.