Sunday, September 7, 2014

Melancong ke Ho Chi Minh City bersama keluarga.

Kami tak plan sangat nak pi bercuti. Tiba-tiba mak kata dia nak pi Vietnam la... Dulu kami pergi berdua beradik. Tak bawa ahli keluarga.

Terus cari tiket Air Asia dan booking bilik hotel. Semuanya berlaku dengan pantas sekali. Mula-mula the girls sahaja aku rancang nak bawa. Lepas tu Ahmad pun nak ikut juga... Lastly semua pergi termasuk Yusof and my hubby.

Kami berlapan orang akan pergi bercuti di Vietnam sempena cuti Hari Merdeka 2014.

Aku dah tahu sikit2 pasal tempat nak shopping, Ben than and Chinatown. Makan kat Kedai Basiroh.

Tip utk yang belum pernah pergi Vietnam.

1. Tukar duit ke Vietnamse Dong ala kadar pun cukup sebab bila beli barang di Vietnam, mereka suka duit Ringgit Malaysia. Tapi utk teksi dan kedai makan perlu ada Vietnamse Dong.

2. Tukar duit ke USD utk teksi & pakej pelancongan.

3. Bawa sikit makanan kering seperti mee segera, serunding atau roti gardenia 70 sen atau roti biasa.

4. Bawa kompas utk arah kiblat dan sejadah. Boleh juga download arah kiblat dlm handphone dan waktu solat.


Kami naik Air Asia kali ini. Dulu aku nak MAS. Harga lebih kurang aje. Tapi kalau naik MAS tak payah beli makanan online. Tapi kali ini aku order nasi lemak sebab flight kami pagi, suboh sepiei. Solat suboh kat airport.

First time naik flight dari KLIA2, okay juga sebab ada parking yang luas. Kami park kereta di sana dan terus drop bags. Check in via web telah dibuat awal-awal lagi.

Kami sampai di Airport Vietnam awal pagi, pukul 10:30 AM waktu Vietnam. Terus pi ke kaunter untuk beli coupon teksi. Kami tinggal di Thant Thu Hotel. Tambang utk 1 teksi adalah USD 10. Kami ambil 2 teksi jadi USD 20 sebab kami ada 8 orang.



Sampai aje di hotel, kami terus keluarkan hotel voucher, untung kami sebab walaupun awal pagi lebih kurang pukul 11 AM, minah Vietnam tu benarkan kami masuk dalam bilik hotel awal sebab tak ada penghuni. Hari tu adalah hari Jumaat. Apa lagi kami pun terus letak barang dan terus mula mengintai dalam Pasar Ben Than.















Aku dah bawa anak-anak cari kedai kasut sukan. Puas mereka tengok-tengok, baru ushar2 aje... Belum beli lagi...


Bila lihat sahaja bangunan dibelakang tu... ianya mirim dengan MenaraTM di Kuala Lumpur......


Tengok rupa buah kelapa muda.. cantik sekali dikupas..


                                Kami dah jumpa tempat shopping baru - Saigon Suare, best sikitlah ianya ada                                       aircon dan tempat cantik lagi tersusun.


                               Melintar jalan di HCM, lintar aje... jangan pandang kiri kanan, kalau asyik                                            pandang kiri, samapai sudah tak melintas.


Aku dengan anak bujang ku...





                                            Anak bujang kecil berposing...


                                                        Berposing depan Saigon Square






Membeli belah di pasr malam



                               Pemuda tempatan main ala sepak takraw ditgh jalan.



                               Dalam perjalanan ke Chu Chi Tunnel.










                                  Singgah di tempat kraf tangan yg dibuat oleh OKU. Menggunakan bahan                                               terbuang seperti kulit telur itik dan kulit siput.


                              














Lawatan ke Chu Chi Tunnel.





















                           



                                             










Kami bersiar-siar di Chu Chi Tunnel. Tengok sejarah macam mana Vietcong berjaya kalahkan America.
Berkat bersatu dan kecerdikan mereka, akhirnya mereka berjaya halau America dari bumi Vietnam.










                               Sebahagian dari perangkap yg digunakan dalam perang antara Vietnam & USA.














Melawat ke Post Office









Bershopping di pasar malam sekitar hotel




Keseluruhan, kami shopping tak banyak, hasil tangkapan adalah kasut sukan, kain ela, telekung, t-shirt, tempah baju, tempah seluar panjang utk hubby & Ahmad and souveniours. Oh! tak lupa bag Kipling.
Aku jagi gila dgn bags. Tak habis-habis aku ulang pi ke kedai yang sama. Beg tangan lah, beg telekung lah, beg jalan2 lah. Juga purse. Macam2 alasan aku cari untuk nak beli macam2 bag.


Makan malam di sekitar hotel. Harga agak mahal, tapi Alhamdulillah ada beberapa kedai menyediakan makanan halal.



Pesanan buat semua. Di Vietnam, sekarang ini, terdapat perompak walaupun kita berdiri dihadapan hotel. Perompak/penyeluk saku paling suka curi handphone. Jangan leka... silap haribulan memang boleh hilang sekelip mata. Sambil dok pegang pun ada penunggang motorsikal turun dan terus rampas handphone ditangan dan terus lari dengan motosikal. Itu yang terjadi pada suami ku. Tapi masih ada rezeki, handphone tu terlepas dari tangan suami dan jatuh kebawah, jadi mamat perompak tu terpaksa lari. Memang masih ada rezeki suamiku.

Harap semua berhati-hati. dengan handbag jangan leka...

Bab peminta sedekah ini, lagi geram. Asyik ikut kita merata-rata. Taktik mereka bawa anak kecil bersama. anak2 tak pakai selipar dan asyik ganggu kita semasa makan di gerai tepi jalan.

Kesian memang kesian, tapi kalau dah bagi pada sorang, yang lain pulak akan datang...

Tempat shopping banyak, kedai disekitar Hotel Thant Thu dan Saigon Pink 2 pun banyak kedai orang Kemboja Champa. Mereka boleh bercakap Melayu, tak ada masalah. Orang Viernam pun boleh cakap melayu... Mereka suka orang malaysia sebab kita yang lakukan barangan mereka.

Satu lagi kelebihan di Vietnam ialah minuman kopi Vietnam, amat unik. Sedappppp... rasanya pahit after taste yang tak dapat kita rasa bila minum kopi ditempat lain. Penggemar kopi jangan lupa beli kopi, kopi susu ais, best!!!

Selamat bershopping....

Percutian kali ini amat bermakna buat aku, aku happy sebab dapat bawa mak pergi ke tempat yang dia idam-idamkan. Syukur pada Allah. Aku rasa duit aku tak kurang pun walaupun aku belanja macam-macam. Itulah rezeki Allah. Semuanya mudah. Itulah kelebihan bila kita layan mak kita.Semoga aku menjadi anak yang solehah dan semoga aku dapat terus berbakti pada mak aku walaupun mak tinggal dikampung bersama dengan adik-adik ku.

Horraayy... lain kali kita pergi lagi sebab baki duit Vietnamese Dong masih ada baki.....Simpan untuk projek akan datang...Nak pi cari kain ela lagi buat baju raya tahun depan....In sya Allah... Panjang umur, murah rezeki dengan izin Allah, mungkin sampai lagi.